Contact

Základy indického vaření aneb zdravotní aspekty indického stravování

Pod pojmem indická kuchyně si většina z nás představí nehorázně pálivé jídlo, tuny rýže a možná i nepříjemné střevní potíže, které si cestovatelé přivážejí ze svých cest po Indii. Skutečnost je však jiná, indická kuchyně může být mnohem příjemnější, než si dokážeme představit.

2 lidé, 3 roky, 4 návštěvy, 5 měsíců života. Tak nějak bych charakterizovala mé výlety do Indie. Jsem obrovskou milovnicí snad všeho indického. Kořeněné a pikantní jídlo však nesnesu. Dlouho jsem tak indickou kuchyni akceptovala, ale nevyhledávala ji. Později musela řešit jistý zdravotní problém a rozhodla se pro léčbu stravou, namísto konvenčního přístupu západní medicíny. Začala jsem vyhledávat informace a trávila spoustu času pátráním. A srovnávala s indickou kuchyní.

Indická kuchyně není samoúčelná, vše má zde svůj význam. Indická kuchyně totiž vychází z ayurvédské medicíny. A mnohdy splňuje i zásady zdravého stravování podle dalších přístupů, diskutovaných v západních zemích. Tak jsem začala experimentovat s indickou kuchyní. Ale tak, aby vyhovovala i mým citlivým chuťovým potřebám, a můžu říci, že mi velmi zachutnala.

Obsah kurzu:

V úvodu si povíme něco o indické kuchyni:

  • jejich zásadách,
  • jaké suroviny jsou používány,
  • něco o způsobu a významu stolování v Indii,
  • zdravotní význam indické kuchyně (jen tak mimochodem víte, že se dá léčit i rýma?),
  • zásady kombinace potravin,
  • a spoustu dalšího.

Hlavně si spolu uvaříme:

  • výroba tradičního indického sýra panýru,
  • dhal, aneb luštěnina trochu jinak,
  • aloo patta gobhi sabzi - zelí s bramborem opět trochu jinak,
  • palak paneer - špenát se sýrem, který jsme si zezačátku vyrobili,
  • indický chléb čapatí,
  • basmati rýže,
  • masala čaj.

A na závěr to vše spolu sníme a vypijeme a bude prostor pro další povídání.

Ráda bych kurz pojala jako povídání, kde si budeme vzájemně vyměňovat informace. Hlavním informátorem sice budu já, ale nevím vše a ráda se obohatím novými poznatky. Při vaření si budeme navzájem pomáhat, jeden nakrájí cibuli, druhý nakrájí zelí, každý si vyrobí (vyformuje a opeče) své placky čapatí, apod. Budeme používat čerstvé suroviny, nic průmyslově vyráběného, žádné plechovky či kupované pasty.

Kdo kurz ocení?

  • Fandové všeho indického,
  • milovníci všeho "peprného",
  • i odpůrci kořeněného jídla přijďte, množství koření přizpůsobím i Vám,
  • příznivci zdravého stravování,
  • přátelé dobrého jídla a pití
  • vegetariáni, příp. vegani, celiaci.

Čím Vás kurz obohatí?

  • Dobře a zdravě se najíte,
  • naučíte se do budoucna, jak se správně stravovat a kombinovat potraviny,
  • umět si vyrobit domácí sýr se vždy hodí,
  • dozvíte se o indické kuchyni a vůbec o stravování to, co jste zřejmě ani nevěděli,
  • obohatíte svou vegetariánskou/veganskou stravu,
  • prožijete příjemné odpoledne.

Co je zahrnuto v ceně kurzu?

  • Psaný text s informacemi a recepty,
  • pitný režim,
  • veškerého jídlo, které si uvaříme.

 

Přihlašování a platby za kurz můžete provést zde.

Termíny: